Vrsta nekretnine
Cijena
Površina
Lokacija
Naselje

Energetski certifikat

TKO MORA IMATI ENERGETSKI CERTIFIKAT?

Četiri su situacije u kojima se govori o energetskom certifikatu kao obvezi:

- Prodaja
- Oglašavanje
- Najam, iznajmljivanje i davanje u leasing
- Pribavljanje uporabne dozvole

Prodaja:
Svaka zgrada stambene i poslovne namjene ukupne korisne površine veće od 50m2 koja se prodaje treba imati energetski certifikat. Nedovršena zgrada može se prodavati bez certifikata, a u tom slučaju će novi vlasnik nakon što dovrši zgradu, a prije uporabne dozvole, pribaviti certifikat.

Oglašavanje:
Vlasnik nekretnine je dužan u oglasu za prodaju koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade. Također i ovlašteni posrednik u prometu nekretnina obvezan je u oglasu o prodaji koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade.

Najam, iznajmljivanje i davanje u leasing:
Svaka zgrada stambene i poslove namjene ukupne korisne površine veće od 50 m2 ili njen posebni dio koja će se nakon 1.1.2016. iznajmljivati, davati u najam ili davati na leasing treba imati energetski certifikat. Ova obveza odnosi se i na oglašavanje najma, iznajmljivanja i leasinga u medijima.

Pribavljanje uporabne dozvole:
Zgrade koje je izdana građevinska dozvola nakon 1.10.2007. ne mogu dobiti uporabnu dozvolu ako za njih nije izrađen energetski certifikat. To vrijedi jednako i za zgrade koje se trenutno grade i one koje će se graditi.

Ako vlasnik ili posrednik oglašava prodaju u oglasnicima koji nisu definirani kao medij tada neće biti novčano kažnjen za oglašavanje, ali ga potencijalni kupac može prijaviti nadležnoj inspekciji jer mu nije predočio energetski certifikat. U tom slučaju novčana kazna za fizičku osobu je od 5.000 do 10.000 kn, a pravnu osobu od 15.000 do 30.000 kn. - članak 171. Zakona o gradnji (NN 153/13)

BILJEŠKA MINISTARSTVA KULTURE O PORTALIMA KOJI SU NAMIJENJENI OGLAŠAVANJU

Portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju, a ne sadrže urednički oblikovane programske sadržaje koji se objavljuju dnevno ili periodično od strane pružatelja elektroničkih publikacija u svrhu javnog informiranja i obrazovanja, nisu mediji sukladno članku 2. Zakona o medijima. Sve elektroničke publikacije upisane su u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija pri Agenciji za elektroničke medije, te se može provjeriti koji portali su elektroničke publikacije tj. imaju status medija.

Vezano za oglašavanje, prema članku 24. Zakona o gradnji ovlašteni posrednik u prometu nekretnina obvezan je u oglasu o prodaji, iznajmljivanju, davanju na leasing ili u zakup zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela, koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade, odnosno njezinog posebnog dijela.

ZAKLJUČNO: Portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju nisu mediji te se na njih ne primjenjuje navedena odredba novoga Zakona o gradnji (NN 153/13).

Preuzeto sa stranica MINISTARSTVA GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA

http://www.mgipu.hr/doc/EnergetskaUcinkovitost/Letak_EC_28012014.pdf

« Povratak na novosti   |   17.02.2014
(c) Offero nekretnine d.o.o. Sva prava pridržana. Izrada web stranica - Virtus dizajn